Energieaudits grote ondernemingen

Grote bedrijven zijn wettelijk verplicht om elke vier jaar een energieaudit te laten uitvoeren. De betrokken bedrijven zijn afhankelijk van de regio:

  • Vlaanderen: bedrijven die voldoen aan de criteria van een grote onderneming op vestigingsniveau, met een jaarlijks energieverbruik van minder dan 0,1 PJ en vestigingen met een jaarlijks energieverbruik tussen 0,05 en 0,1 PJ
  • Brussel: bedrijven die voldoen aan de criteria van een grote onderneming op vestigingsniveau
  • Wallonië: grote ondernemingen waarvan de activiteiten in Wallonië verantwoordelijk zijn voor minstens 20% van het Belgische finale energieverbruik

De audit behandelt de operationele activiteit van de site, de gebouwen, energieproductie en -omzetting en intern transport.

Een energieaudit bij RSK Energy omvat:

  • Plaatsbezoek: inspectie van technische installaties, hun werking en inregeling
  • Detailanalyse van het energieverbruik
  • Identificatie en evaluatie van energiebesparende maatregelen op vlak van energiebesparing, investering en terugverdientijd
  • Oplijsting van prioritaire maatregelen en vertaling in een actieplan op maat

Deze audits moeten worden uitgevoerd door een gecertificeerde auditor. RSK Energy heeft de benodigde erkenningen om energieaudits voor uw bedrijf uit te voeren in het kader van deze wettelijke verplichting in de 3 regio’s en staat uw organisatie hier graag in bij.

Energieaudits en -studies volgens het AMUREBA-kader

In het kader van het AMUREBA-programma kunnen KMO’s en GO’s (behalve globale energieaudits) in Wallonië energiestudies en -audits gedeeltelijk gesubsidieerd laten uitvoeren via energiecheques (chèques énergie). Deze moeten worden uitgevoerd door een AMUREBA-erkende auditor om aanspraak te kunnen maken op deze chèques énergie.

RSK Energy staat u graag bij bij het uitvoeren van de volgende studies en audits binnen dit AMUREBA-kader:

  • Energiepotentieelaudit
  • Globale energieaudit, enkel voor KMO’s
  • Jaarlijkse opvolgingsaudits, enkel voor KMO’s

Energieplan en -balans

Bedrijven in Vlaanderen met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 0,1 PJ (i.e. energie-intensieve inrichtingen) moeten een vierjaarlijks energieplan opstellen. Dit bevat een lijst met maatregelen om het specifieke energieverbruik van de vestiging te verminderen. Het energieplan moet vervolgens conform worden verklaard door de VEKA.

KMO’s in Vlaanderen met een jaarlijks energieverbruik tussen 0,02 en 0,05 PJ moeten een vierjaarlijkse energiebalans opstellen. Deze bevat:

  • Een overzicht van de energievectoren, het energiegebruiksprofiel een inventaris van de energiestromen 
  • Een beoordeling van de lijst met no-regretmaatregelen die van toepassing zijn op de betrokken vestiging, met een maximale terugverdientijd van 3 jaar, inclusief uitvoeringsplan. Het bedrijf moet de maatregelen die van toepassing zijn op zijn sector binnen de 4 jaar uitvoeren.
  • Eventueel een overzicht van de uitgevoerde no-regretmaatregelen met de vermelding van hun effecten op het vlak van energie- en CO2-besparing

RSK Energy heeft met eerdere ervaringen in het uitvoeren van energieaudits-, studies, -plannen en -balansen over de 3 gewesten de nodige expertise aan boord en staat u graag bij bij het opmaken van uw energieplan en -balans.

Energiebeleidsovereenkomsten (EBO)

Energie-intensieve bedrijven (> 0,1 PJ) in Vlaanderen kunnen zich aansluiten bij een EBO. Deze zijn op vrijwillige basis en hebben als doel de energie-efficiëntie van de industrie continu te verbeteren. Bedrijven die intekenen op een energiebeleidsovereenkomst gaan de volgende engagementen aan:

  • Een energieaudit laten uitvoeren
  • Op basis van deze audit een energieplan opstellen dat gefaseerd moet worden uitgevoerd binnen de termijn waarvoor de EBO geldig is
  • Een jaarlijks verslag indienen over energieverbruik, CO2,eq-uitstoot en de uitgevoerde maatregelen
  • Eenmalig gegevens presenteren om het potentieel aan restwarmte en de warmtevraag in kaart te brengen
  • Energiebeheermaatregelen uitwerken (bewustmaking/engagement/sensibilisering)
  • In specifieke gevallen een klimaatroadmap opstellen

RSK Energy heeft met eerdere ervaringen in het begeleiden van organisaties in een EBO de nodige expertise opgebouwd en ondersteunt uw bedrijf graag bij deze EBO’s door het uitvoeren van de bijhorende energieaudit, het opstellen en actualiseren van uw energie- en klimaatplan en het actief monitoren van uw dossier.

Conventions carbones

Een convention carbone is een vrijwillige verbintenis waaraan alle Waalse bedrijven kunnen deelnemen. Om tot een convention toe te treden, engageert een bedrijf zich om:

  • Een koolstofarme visie voor 2050 op te stellen met een overgangsplan
  • 2 auditcycli te doorlopen om een continue verbetering en voortdurende energiemonitoring te garanderen, met de ontwikkeling van een actieplan voor de duur van de overeenkomst
  • Vaste en voorwaardelijke verbeterpistes identificeren op basis van dit actieplan. Dit wordt ondersteund door AMUREBA-studies.

De audits worden uitgevoerd door een AMUREBA-erkende auditor.

In ruil voor hun engagement genieten de bedrijven 3 vormen van compensatie: AMUREBA-subsidies, verlaging van hun elektriciteitsfactuur, in verhouding tot de uitgevoerde investeringen, en bijkomende financiering (in de vorm van specifieke projectoproepen en achtergestelde leningen).

RSK Energy raadt u aan om toe te treden tot deze overeenkomsten als onderdeel van de klimaatdoelstellingen en beschikt over de nodige ervaring en erkenningen om de audits uit te voeren en de deelname van uw bedrijf aan de convention carbone te ondersteunen.

EU-ETS

Elk bedrijf dat een broeikasgasinstallatie exploiteert, valt onder de wetgeving van het EU-ETS-systeem van de EU. Dit is een cap-and-trade systeem: installaties die onder het systeem vallen, moeten een emissierecht indienen voor elke ton CO2 die ze uitstoten. Het totale aantal beschikbare rechten is beperkt (cap), maar installaties kunnen deze rechten vrij onderling verhandelen (trade).

Bedrijven die broeikasgasinstallaties exploiteren, moeten een dossier indienen in het kader van deze wetgeving om gratis emissierechten toegewezen te krijgen. Dit dossier bestaat uit:

  • Een baseline data report (BDR)
  • Een monitoringplan
  • Een monitoringmethodiekplan
  • Een emissiejaarrapport
  • Een jaarlijks ALC-verslag (activiteitenniveaurapport)
  • Een verbeteringsverslag

In het kader van deze wetgeving biedt RSK Energy ondersteuning en advies bij het opstellen van een volledig en correct dossier voorafgaand aan externe verificatie en indiening bij het VEKA, het monitoren van relevante wijzigingen in uw on-site installaties en in de wetgeving en de impact daarvan op uw ETS-dossier, het monitoren en controleren van deadlines voor het indienen van de benodigde documenten en assistentie tijdens verificatie-audits.

Energiestudies i.h.k.v. een omgevingsvergunning

Ondernemingen in Vlaanderen die een hernieuwing van hun vergunning aanvragen en waarvan het jaarlijkse energieverbruik meer dan 0,1 PJ bedraagt of waarvan het toekomstige energieverbruik meer dan 0,1 PJ zal bedragen, moeten een energieplan laten opstellen. Het door het VEKA conform verklaarde energieplan moet dan bij de vergunningsaanvraag gevoegd worden.

Nieuwe inrichtingen of activiteiten in Vlaanderen met een toekomstig jaarlijks energieverbruik van meer dan 0,1 PJ die een vergunning aanvragen en bestaande bedrijven in Vlaanderen met een jaarlijks energieverbruik van meer dan 0,1 PJ die een aanvraag indienen om hun vergunning te verlengen en waarbij de wijzigingen een meerverbruik van meer dan 10 TJ met zich meebrengen, moeten een energiestudie laten uitvoeren. In de energiestudie moet de in gebruik te nemen installatie worden afgetoetst aan de best beschikbare technieken (BBT). Deze studie moet vervolgens bij de vergunningsaanvraag worden gevoegd.

RSK Energy heeft met eerdere ervaringen in het uitvoeren van energieaudits-, studies, -plannen en -balansen over de 3 gewesten de nodige expertise aan boord en staat u graag bij bij het opmaken van uw energieplan en -studie.

Carbon footprint & accounting

In de strijd tegen klimaatverandering zijn organisaties steeds meer bezig hun eigen bijdrage te leveren door de koolstofvoetafdruk van hun bedrijf en/of producten te verminderen. Een carbonmanagementstrategie schept vertrouwen bij klanten en stakeholders en stimuleert een voortdurende verbetering binnen de organisatie.

De eerste stap in het beheer is het berekenen van de CO2-voetafdruk. De twee meest gebruikte protocollen voor deze berekening zijn het Greenhouse Gas Protocol en ADEME’s Bilan Carbone ©. De resultaten van de CO2-voetafdruk worden altijd vertaald in een certificaat, in overeenstemming met de ISO 14064-norm.

Deze berekening vormt de basis voor de tweede fase, de ontwikkeling van een actieplan gericht op voortdurende verbetering van de CO2-voetafdruk, bij voorkeur met behulp van het erkende SBTi-protocol (Science Based Targets initiative). Dit creëert een sterk impuls voor verbetering binnen de organisatie.

Bij RSK Energy beschikken we over de nodige erkenningen en expertise voor het bepalen van de CO2-voetafdruk van uw organisatie volgens deze 2 protocollen, met certificaat, inclusief een actieplan voor klimaatneutrale productie.

De derde en laatste stap is om uw product of bedrijf CO2-neutraal te maken door de resterende uitstoot te compenseren door de aankoop van carbon credits (compensatie). Dit kan via carbon credits broker op de markt of door deel te nemen aan lokale compensatieprojecten. RSK Energy kan u hierbij helpen bij uw keuze.