Energietransitiestrategie & klimaatroadmaps

Met de snel evoluerende energietransitie en rekening houdend met de klimaatdoelstellingen, is het belangrijk om een duidelijke en coherente strategische visie te ontwikkelen en te volgen die toelaat om stapsgewijs het energieverbruik van uw organisatie te optimaliseren en de BKG-emissies te reduceren, om zo deze doelstellingen te bereiken.

RSK Energy kan u hierbij bijstaan door in een eerste fase de huidige werking, strategie, organisatie en installaties te analyseren en het verbeterpotentieel te identificeren. Vervolgens wordt dit dan, in samenspraak met u, vertaald in een strategische visie, inclusief roadmap, die uw bedrijf toelaat om deze visie gefaseerd door te voeren en zo de (inter)nationale energie- en klimaatvereisten tijdig te bereiken.

ISO 50001 – energiemanagement

De ISO 50001 norm wordt internationaal erkend als de code van goede praktijken voor energiebeheer van organisaties. De norm is gericht op een voortdurende verbetering van de energieprestaties van een organisatie, waarbij de nadruk ligt op het maximaliseren van de energie-efficiëntie. Elk bedrijf kan zijn energiebeheer laten certificeren volgens deze norm.

Het implementeren van een energiebeheersysteem omvat onder andere:

  • Sensibilisatie van het personeel
  • Het uitvoeren van een energieanalyse of -audit
  • Het opstellen van energiebalansen voor de productie-eenheden
  • Het definiëren van energieprestatie-indicatoren
  • Het opstellen van een actieplan

Energiebeheer volgens ISO 50001 is gebaseerd op de drie belangrijkste aspecten van bedrijfsbeheer en is gebaseerd op de PDCA-verbetercyclus:

  • PLAN: energieanalyse en ontwikkeling van een continu verbeterplan
  • DO: energiegerelateerde taken binnen de organisatie organiseren
  • CHECK: monitoring van de energieprestaties
  • ACT: periodiek bijstellen van de doelstellingen en de effectiviteit van het energiemanagement

RSK biedt hulp en ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van uw energiebeheersysteem in overeenstemming met de ISO 50001 norm en ter voorbereiding op certificatieaudits.

CO2-prestatieladder

De CO2-prestatieladder is een certificatieschema dat is ontworpen om organisaties te helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Het is de bedoeling om een CO2-managementsysteem op te zetten om de totale uitstoot van de organisatie (activiteiten, projecten en waardeketen) te verminderen. Elk bedrijf kan zijn CO2-strategie laten certificeren volgens het systeem van de CO2-prestatieladder. Dit systeem wordt steeds vaker gebruikt als gunningscriterium bij bepaalde openbare en privéopdrachten in de bouwsector.

De CO2-prestatieladder heeft 5 niveaus. De vereisten voor het verkrijgen van certificering volgens dit systeem worden beschreven voor elk niveau. Om een bepaald niveau te bereiken, moet op vier gebieden (assen/punten) een bepaalde score worden behaald. Deze wordt bepaald aan de hand van een vragenlijst.

Het CO2-prestatieladdercertificaat bewijst dat een organisatie werkt aan het continu verbeteren van haar voetafdruk.

RSK Energy heeft de kennis, ervaring en certificering om uw bedrijf te begeleiden bij het volledige certificeringsproces van de CO2-prestatieladder.

CRSD

De CSRD-richtlijn introduceert duurzaamheidsrapportering. Met CSRD wil de Europese Unie middelen oriënteren naar duurzame bedrijven door accurate en transparante informatie over de duurzaamheid van ondernemingen te verstrekken. De rapportage omvat de drie ESG-gebieden en is gebaseerd op dubbele materialiteit, waarbij zowel de impact van het bedrijf op mens en milieu als de invloed van mens en milieu op de financiële prestaties van het bedrijf (risico’s en opportuniteiten) wordt beoordeeld.

Duurzaamheidsrapportage is een aanvulling op de jaarlijkse financiële rapportage en is een uitbreiding van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD).

RSK Energy biedt ondersteuning bij het verzamelen van gegevens, evenals advies en ondersteuning bij het opmaken van de CSRD-rapportage van uw bedrijf, met als doel deze in de toekomst op een gestandaardiseerde manier op te stellen.

Energiewetgeving & subsidies

In het licht van de energietransitie die op volle toeren draait en de klimaatdoelstellingen, is de energiewetgeving een continu evoluerend en wijzigend gebeuren. De opvolging van deze wetgeving is dan ook cruciaal.

Daarnaast worden energietransitieprojecten die de stap naar een energie- en klimaatneutrale werking faciliteren vandaag ook aangemoedigd. Om deze projecten te ondersteunen, bestaan er ook meerdere subsidiekanalen voor uw project.

RSK Energy biedt ook ondersteuning in het opvolgen van de energiewetgeving van uw bedrijf en de subsidiemogelijkheden voor uw projecten, en dit over de 3 gewesten.

Opleidingen & sensibilisering

Duurzaam ondernemen is de verantwoordelijkheid van u en uw personeel. Een duurzame bedrijfsvoering rust immers op diverse pijlers. Het bewustmaken van uw medewerkers, zowel van het belang van energiebeheer als van wat zijn/haar/hun bijdrage kan betekenen is een cruciale stap in het optimaliseren en reduceren van het energieverbruik van uw organisatie en in het vergroten van het draagvlak hiervoor. Een duurzaamheidstraining voor uw werknemers organiseren is dan ook een absolute must.

Het opleiden en sensibiliseren van werknemers over hoe zij kunnen bijdragen om uw bedrijf te ondersteunen in energieverlagend ondernemen, vergt een goede aanpak. Hiervoor organiseert RSK Energy opleidingen en sensibiliseringsmomenten, afgestemd op de specifieke context en verwachtingen van uw organisatie. Dit kan gaan van het organiseren van infomomenten in de vorm van een workshop (algemeen of onderwerpspecifiek), over on the job training van werknemers, het opstellen van een competentiematrix en opleidingsplan, tot het ontwerpen van sensibiliseringsacties zoals o.a. infographics met een korte voorstelling van het energiebeheer van uw bedrijf.

Energiemonitoring

Meten is weten. Om het energieverbruik binnen een organisatie te kunnen optimaliseren, is het belangrijk om de oorsprong ervan te kennen.

Daarom kan het in bepaalde gevallen opportuun zijn om het energieverbruik van uw organisatie te monitoren en te beschikken over aanvullende beschikbare deelmetingen. Dit kan o.a. in de vorm van manuele registraties, loggings in de installaties of extra interne metingen, of met bedrijfseigen apparatuur. Een bedrijf kan er ook voor kiezen om een meetcampagne op te starten met extra meet-sensoren en een – al dan niet tijdelijk – energiemonitoringplatform.

Door het energieverbruik te monitoren, kunnen sluipverbruiken snel opgespoord worden. Daarnaast biedt de monitoring op het energieverbruik ook de mogelijkheid om piekvermogens te detecteren en op die manier ook de elektriciteitsprijs te verbeteren. De praktijk leert dat door het plaatsen van deelmeters een besparing van +/- 10% realistisch is.

RSK Energy staat u met plezier bij in het uitwerken van een op maat gemaakte energiemonitoringstrategie. We werken hiervoor samen met een partner in de energiemonitoring voor het huren/kopen van meetapparatuur en het ontwikkelen van een organisatiespecifiek monitoringplatform.